HomeBlogGenelNeden Bilgisayar Mühendisi İle Çalışılmalı? #1

Neden Bilgisayar Mühendisi İle Çalışılmalı? #1

Neden Bilgisayar Mühendisi ile çalışmalı? Bilgisayar Mühendisi ile çalışmanın avantajları nelerdir? ve benzeri soruların cevaplarını bu yazımda sizlere detaylı bir şekilde anlatacağım.

Neden Bilgisayar Mühendisi İle Çalışılmalı?

Günümüzde bilgisayar dünyasının hızla gelişmesi ve işletmelerin dijital dönüşüme ayak uydurma çabaları, yazılım ve teknoloji alanındaki uzman ihtiyacını arttırmıştır. Bu noktada, uzman bir yazılımcıya veya bir Bilgisayar Mühendisine ihtiyacınız olabilir. Ancak, neden bir Bilgisayar Mühendisi ile çalışmanız gerektiği konusunda bazı önemli nedenleri incelemek, doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.

Bilgisayar Mühendisliği’nde ezber yok mantık var!

Bir Bilgisayar Mühendisi‘nin önemli farklarından biri, ezbere dayalı bir yaklaşım yerine işin mantığını kavrayarak çalışmalarıdır. Çünkü sadece internet üzerinden öğrenmek istedikleri dil ile ilgili dersler alan kişiler, dili belirli kalıplar içinde öğrenirler ve sadece dilin nerelerde kullanılması gerektiğini öğrenirler. Bu yaklaşım onlara daha en başından dar bir bakış açısına sahip olmalarına sebep olur. Bu durum, aslında öğrenilmek istenilen dilin internet üzerinden öğrenmiş kişilerin “Algoritma ve Programlama” mantığının gelişmesini engeller. Fakat Bilgisayar Mühendisliği eğitimi alanlar, daha ilk derslerinden itibaren sadece dili öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda algoritma bilgisi ve programlama mantığını da öğrenirler.

Bu nedenle, bir Bilgisayar Mühendisi, yeni bir dil öğrenme sürecini bilgisayar mühendisi olmayan bir yazılımcıya göre daha kısa sürede tamamlayabilir. Farklı diller ve kod parçalarına adapte olmak, onlar için zorlu bir süreç değildir. Böylece, işverenlerin ihtiyaç duyduğu farklı platformlarda ve dillerde rahatlıkla çalışabilirler. Bu durum, projelerin daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlar ve işverenlere zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.

Bilgisayar Mühendisleri en Verimli şekilde kod yazmak için eğitim alırlar.

Şimdi sizlere iki farklı kod parçacığı göstereceğim. Her iki kod parçacığı da verilen sayının Asal Sayı olup olmadığını kontrol etmektedir

sayi = 100000007
durum = 0

for kontrol in range(2, sayi):
    if sayi % kontrol == 0:
        durum = 1
        break

if durum == 0:
    print("Sayiniz Asaldır.")
else:
    print("Sayiniz Asal Değildir.")

Buradaki algoritma “100000007” sayısını asal olup olmadığını kontrol etmeye yarıyor. Çıktı olarak “100000007” sayısının asal olmadığını söylüyor ve bu işlemi yaklaşık 8 saniyede gerçekleştiriyor.


Şimdi ise alttaki koda bakınız.

sayi = 100000007
durum = 0

for kontrol in range(2, int(sayi ** 0.5) ):
    if sayi % kontrol == 0:
        durum = 1
        break

if durum == 0:
    print("Sayiniz Asaldır.")
else:
    print("Sayiniz Asal Değildir.")

İki kod parçacığı arasındaki farkı ilk etapta görememiş olabilirsiniz. 2 kodu birbirinden ayıran fark 4 numaralı sütunda yer alıyor. Bu fark 2.kod parçacığının neredeyse 1 saniye gibi kısa bir sürede çalışmasını sağlıyor.

Her iki kod parçası da aynı sistem üzerinde çalıştırılmasına rağmen aralarında süre bakımından 8 kat fark var. Belki saniyeler size anlamlı gelmiyor olabilir. Ancak konunun anlaşılabilmesi için temel bir örnek verdim. Bu tarz bir işleyişin sistemde “10.000” çalıştığını varsayalım. O halde:

KodHarcanan Süreİşlem SayısıToplam Süre
1.Kod8 Saniyex10.00022,2 Saat
2.Kod1 Saniyex10.0002,7 Saat

Aradaki farkı şuan daha net gördüğünüzü düşünüyorum. Kod yapısındaki çok küçük bir değişiklik size 20 saat gibi neredeyse bir günlük vakit kazandırdı. Peki ben bunları neden anlattım diye sorarsanız? Bilgisayar Mühendisleri sistemin en verimli şekilde çalışması için daha en başından eğitim alırlar. Sistemin aksamadan güvenli bir şekilde en yüksek performans gösterecek şekilde dizayn etmek için eğitilmişlerdir. İşte bu yüzden bir Bilgisayar Mühendisi ile çalışmanız size hem süre hem de maliyet bakımından aynı sistemi kullanarak kazanç sağlatacaklardır.

Sonuç

Sonuç olarak, Bilgisayar Mühendisleriyle çalışmanın pek çok avantajı vardır. işin mantığını kavramaya dayalı bir eğitim alarak, sadece programlama dili bilgisiyle değil aynı zamanda algoritma ve programlama mantığıyla da donanımlıdır. Bu sayede, yeni bir programlama dili öğrenme süreçlerini hızlıca tamamlayarak farklı platformlarda ve dillerde rahatlıkla çalışabilirler. Bu da projelerin daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Bilgisayar Mühendislerinin en verimli şekilde kod yazma becerisine sahip olmaları, sistemin performansını ve verimliliğini artırır. Küçük bir algoritma değişikliği bile büyük zaman ve maliyet tasarrufları sağlayabilir. Bu nedenle, bir Bilgisayar Mühendisiyle çalışmak, aynı sistemi kullanarak daha fazla kazanç sağlama imkanı sunar.

Günümüzde dijital dönüşümün hızla ilerlediği bir çağda, Bilgisayar Mühendislerinin uzmanlığı işletmeler için büyük bir avantajdır. Dijitalleşme ihtiyacının arttığı bu ortamda, Bilgisayar Mühendisleri, teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip ederek işletmelere rekabet avantajı sağlamak için önemli bir rol oynarlar.

işin özü, Bilgisayar Mühendisleriyle çalışmak, projelerin daha hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Bu uzmanlar, teknolojik değişimlere uyum sağlama ve en güncel çözümleri sunma konusunda eğitimli olduklarından işletmeler için büyük değer taşırlar. Bu yüzden, dijital dünyada başarılı olmak ve rekabet avantajı elde etmek isteyen işletmeler için bir Bilgisayar Mühendisiyle çalışmak kesinlikle akıllıca bir seçimdir.

https://barankanat.com.tr

Sürekli kendine yatırım yapan bir yazılımcı.

Hakkımda

Yazılım hayatına 2015 yılında başladım. 2018 senesine geldiğimde birçok firmaya Back-End konusunda destek sağlamaya başladım.

İletişim